Header Ads

test

Εξ απαλών ονύχων - Μια θεατρική παράσταση για τον εμφύλιο - ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ, Πέμπτη 8/9

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 2132023922
www.halandri.gr
Email: press@halandri.gr


Χαλάνδρι 06/09/2016


                                                   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    

                                                        ΕΞ ΑΠΑΛΩΝ ΟΝΥΧΩΝ  
                                    ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ     
            
Μια ξεχωριστή παράσταση βασισμένη σε πραγματικές μαρτυρίες φιλοξενεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, Νύχτες Αλληλεγγύης. Όπως υπονοεί και ο τίτλος της, η παράσταση Εξ απαλών ονύχων έχει ως αφετηρία τής μαρτυρίες και αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον ελληνικό εμφύλιο ως παιδιά. Οι αναμνήσεις των παιδιών του τότε, που κατάφεραν να επιβιώσουν και να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά κι εγγόνια, εμάς, ζωντανεύουν στη σκηνή προσπαθώντας να ανακατασκευάσουν τη θρυμματισμένη μνήμη του σήμερα.
Όπως σημειώνει η ομάδα των συντελεστών της παράστασης, το θέατρο – ντοκουμέντο, το είδος δηλαδή στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη παράσταση, έχει ως στόχο του να συμβάλλει στη διαφώτιση του κοινού και στη συνειδητοποίηση κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων, ρίχνοντας σε αυτές φως από όλες τις πλευρές, παρουσιάζοντας αίτια και καθοριστικούς παράγοντες που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια και υποδεικνύοντας σημερινούς συσχετισμούς.



«Αυτή η αρχική σύλληψη και επιθυμία μας να δημιουργήσουμε μια παράσταση για να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε καλύτερα τον ελληνικό εμφύλιο μας οδήγησε στο θέατρο ντοκουμέντο και τα εργαλεία του. Έχοντας ως πηγή έμπνευσης το συγκεκριμένο είδος θεάτρου αναζητάμε ακριβώς αυτό το σημείο όπου τέμνεται η τέχνη με την πολιτική και η ιστορία με το θέατρο, γιατί το θέμα είναι, πόση πραγματικότητα μπορεί να χωρέσει το θέατρο ώστε να μην αυτοακυρωθεί και από “θεατρικό” γεγονός να γίνει θέατρο του “γεγονότος”. Στην αρχή, προσεγγίσαμε τους παππούδες μας ως τους πιο άμεσους μεσολαβητές μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Ανασύροντας έντονες μνήμες από το παρελθόν, μας δάνεισαν εικόνες που περιγράφουν τους εαυτούς τους, τους γονείς και τα σπίτια τους στο χρονικό του πολέμου», αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 
Σκηνοθεσία - Δραματουργική Επεξεργασία: Μάγια Παπακώστα, Έλενα Ζούμπου, Δημήτρης Τσεσμελής, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Ερμηνεύουν: Έλενα Ζούμπου, Στεφανία Καλομοίρη, Ορέστης Σταυρόπουλος, Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη
Σκηνογραφία: Αλέξανδρος Μπουρελιάς
Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο για τα άτομα με κινητική αναπηρία καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ.
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.  
Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά είδη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. 
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
  

Από το Blogger.